Metaalelement (Herfst)

Geplaatst op dinsdag 08 oktober 2019

Het metaalelement symboliseert de herfst. De nazomer is voorbij. De bloemen en bladeren verdorren, vallen af en veranderen in humus tijdens de winter. De levenssappen in de natuur trekken zich terug naar de wortels. Het aantal zonuren neemt weer snel af. De bloei van alle planten en bomen is voorbij en de vruchten zijn rijp en vallen van de bomen. Het is de tijd van loslaten. Aan het begin van de herfst hebben veel mensen vermoeidheidsklachten omdat het lichaam moet wennen aan de overgang naar de koude wind en regen.

De longen en dikke darm

De long- en darmmeridiaan horen bij het metaalelement. De longen zorgen voor een optimale inname van zuurstof en energie en voor de afgifte van koolzuurgas en afvalstoffen. De longen en de huid hebben een relatie met elkaar. Door de droge centrale verwarmingslucht en uitdrogende genotsmiddelen zoals koffie, zwarte thee en sigaretten worden de longen nog meer belast en ontstaan er huidklachten zoals eczeem. Ook luchtwegproblemen komen nu meer voor. De darmen zorgen voor de afvoer van afvalstoffen. Niet alleen de fysieke maar ook de emotionele. De longen maar ook vooral de darmen zijn belangrijk voor je weerstand. Volgens de Chinese geneeswijze horen de emoties verdriet en droefheid bij de longenergie. De longen staan voor het nieuwe verwelkomen, inademen en het oude loslaten, uitademen. Ademhalingsoefeningen zijn gezond makend voor longen en dikke darm. De adem helpt het lichaam zijn balans te herstellen.

Adviezen voor de herfstperiode:

  • Bouw de weerstand op door het eten van groenten en fruit van het seizoen
  • Zorg voor voldoende drinken en beperk het gebruik van koffie en zwarte thee
  • Vermijd rokerige ruimtes en rook zelf niet
  • Zorg voor voldoende bewegingen en ga de buitenlucht in en geniet van de herfstkleuren
  • Als de weerstand minder is maak dan gebruik van voedingssupplementen die de mineralen en vitamines tekorten aanvullen. Bv van de plant Euchinacea purpurea. Denk ook aan het spoelen van zout bij een verkoudheid (een theelepel zout op een glas lauw water) Tijmthee helpt tegen hoesten en keelpijn en bevochtigd de slijmvliezen.
  • Zorg voor warme voeten en benen. Koude voeten verzwakken de weerstand.
  • Adem door de neus, de trilhaartjes in de neus hebben een beschermende functie
  • Voorkom grote temperatuurverschillen, afkoeling en tocht. Deze zijn een grote belasting voor de slijmvliezen van de neus, keel en bijholten
  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning.

Terug naar overzicht

Metaalelement (Herfst)